Reddingsoperatie voor de (Nederlandse) literatuur

De Nederlandse literatuur is dood. Een jaar geleden verscheen in De Standaard dat de Vrije Universiteit Amsterdam de richting Nederlandse Letterkunde afschaft. De reden? Te weinig interesse:

“Voor de vijf laatste eerstejaars waren er evenveel personeelsleden. Gewoon niet rendabel. Ook aan andere Nederlandse universiteiten keldert de interesse voor Nederlandse taal- en letterkunde. In tien jaar tijd daalde het aantal studenten met 60 procent.” (De Standaard, 2019)

De moedertaal is in crisis, en hoewel dat volgens professor Geert Buelens zich in meerdere landen manifesteert, zie ik rondom mij toch een duidelijke neiging naar anderstalige literatuur. Waarom? Veel heeft te maken met perceptie. Nederlandse literatuur blijkt nu eenmaal vaak een relatief saai en achterhaald imago te suggereren.

Toch gaf ik dit jaar mijn vaste job als digital creative op de VRT op om een master Westerse literatuur studeren met een focus op Nederlandse letterkunde. Mogelijks ben ik heel dom en loop ik achter de feiten aan, mogelijks ben ik gewoonweg erg gepassioneerd en niet van plan om één voorbeeld te laten generaliseren tot een vaststaand feit. Het is simpel: Nederlandse literatuur is pas dood als we ze zelf dood verklaren. En dus is het tijd voor een reddingsoperatie, zo schrijft De Standaard. Wel, dit is mijn poging tot een bijdrage tot die reddingsoperatie. Ik besloot om mijn oude blog wat om te vormen naar een soort boekenclub die als een verdediging van de Nederlandse literatuur zal gelden. Begrijp me niet verkeerd: dit zal geen nationalistisch clubje worden. Mijn enige bedoeling is om te voorkomen dat de Nederlandse letterkunde volledig verloochend wordt. Eerlijke meningen zullen gegeven worden, af en toe zal een bepaald aspect van een roman onder de loep genomen worden, en idealiter krijg ik jullie zelfs overtuigd om de roman zelf een kans te geven.

Toch betekent dat niet dat anderstalige boeken nooit aan bod kunnen komen. Ook ik lees geregeld anderstalige romans, of vertalingen, en ik ga mezelf niet dwingen om me te vernauwen tot een bepaald niche. Mijn interessegebied ligt meestal in de Nederlandse literatuur, maar alles wat ik interessant vind of vreselijk oninteressant vind, kan aan bod komen. Het belangrijkste blijft namelijk om gewoon met z’n allen wat meer te lezen. Zeker in deze tijden van pandemie en onzekerheid.

Tot snel,

Anne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: