Ik verscheen vandaag in de krant maar er werd in mij geknipt

Beste Mijnheer Brouwers,

Er moet mij spijtig genoeg iets van het hart. U signeerde dinsdag 11 november namelijk op de boekenbeurs. Twee uur aan een stuk. Van 14u tot 16u. Als fervente lezer was ik daar natuurlijk te vinden. Nee, ik koos niet voor uw nieuwste boek “Het Hout”. Waarom niet? Wel, omdat het mij eerlijk gezegd niet helemaal aansprak. Geen probleem natuurlijk, er lagen genoeg andere werken van uw hand die wel mijn aandacht opeisten. Zo ook de roman “Bittere bloemen”. Nu ben ik normaal gezien niet de persoon die om een foto of handtekening gaat vragen, maar voor een klein tekstje, zelfs een zinnetje van u, wou ik wel in de rij aanschuiven.

Maar, mijnheer Brouwers, toen ik de signeertafel naderde werd er mij verteld dat alleen het nieuwste boek gesigneerd werd. “Anders is het te vermoeiend voor mijnheer Brouwers”, zo klonk het. Gelukkig was er een alternatief: “U kunt wel een stempeltje krijgen”. Wat die stempel dan stempelde? “De naam van Jeroen Brouwers, alsof hij het echt heeft geschreven”. Ik wist even niet wat ik hoorde. Ik had net een boek van 19,95 euro gekocht, in de rij aangeschoven, maar kreeg alleen een stempeltje, die overigens niet eens door u, mijnheer Brouwers, werd gezet? Wel, nee, sorry. Dat hoeft dan ook niet meer.

Ik vraag me vooral af waarom alleen de recentste roman gesigneerd mag worden. Ik begrijp dat “Het Hout” de meeste promotie moet genieten, maar op deze manier worden de andere romans bestempeld (ha) als minderwaardig. Dient de boekenbeurs niet om net het hele oeuvre van een schrijver in de kijker te zetten? Was er dan slechts één boek waardig genoeg om een zinnetje van uw hand te krijgen? Zijn uw vorige werken dan minder goed geacht? Of is dat gewoon vergane glorie in uw ogen? Maar mijnheer Brouwers, weet u dan niet dat als een band beslist om zijn oude werk nooit meer te spelen op concerten, ook een deel van zijn fans afhaakt?

Begrijp me niet verkeerd. Ik vind u een heel groot schrijver. Maar toch zal “Bittere bloemen” niet zo mooi zijn als het had moeten zijn. Omdat ik altijd in mijn achterhoofd zal hebben dat die roman enkel een stempeltje verdiende, en geen zinnetje van uw hand.

Een zeer spijtige zaak.

Groeten,

Een teleurgestelde fan

Eén opmerking over 'Ik verscheen vandaag in de krant maar er werd in mij geknipt'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: